Preskoči na vsebino

Prosim posodobite vaš brskalnik!

20.07.2023

Najvišji objekt v Mariboru – dimnik Energetike Maribor

Dimnik Energetike Maribor, prej Toplotne oskrbe Maribor, je bil zgrajen leta 1980. Že od takrat s svojo prepoznavno rdeče-belo barvno kombinacijo slovi kot najvišji objekt v mestu.

Dimnik v višino meri 81 metrov, premer pa se giba med približno 4 in 6 m. Osnovno konstrukcijo dimnika predstavlja armiranobetonski plašč, ki je izpostavljen vsem zunanjim atmosferskim vplivom in pred njimi ščiti notranjo oblogo dimnika. Armiranobetonski plašč prevzema tudi vse statične vplive, to je obtežbe z lastno težo, s težo obloge in kovinskih konstrukcij ter sil zaradi vetra in potresa, in jih preko temeljne plošče prenaša v temeljna tla. Notranja obloga dimnika je sestavljena iz termoizolacije iz kamene volne debeline 10 centimetrov in opeke, odporne na kislino, prav tako debeline 10 cm. Notranja obloga ščiti dimnik pred temperaturnimi in kemičnimi vplivi dimnih plinov. Ker je dimnik izpostavljen udarom strele, je zaščiten s strelovodom. Vsi kovinski deli (lestve, vrata, podesti) so povezani z glavno strelovodno inštalacijo. Dimnik je tudi opremljen s signalnimi lučmi. Za dnevno vidljivost je zgornji del dimnika prebarvan z rdeče-belimi pasovi višine 6,25 m.

Že od vsega začetka se iz dimnika vije svetel dim, ki v bistvu ni nič drugega kot vodna para, ki nastaja pri zgorevanju zemeljskega plina. Ta se vsa leta uporablja kot primarno gorivo za ogrevanje sistema daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor in velja za najčistejše fosilno gorivo. Zaradi višjih razlik v temperaturi je ta dim bolj viden predvsem v zimskih mesecih. Zraven vodne pare nastajajo tudi izpusti CO2, ki pa so skozi leta zaradi različnih regulativ in zaostrovanj vedno nižji ter se zmeraj gibajo pod mejnimi vrednostmi.

Preberite tudi