Preskoči na vsebino

Prosim posodobite vaš brskalnik!

28.03.2024

Aprila znižanje cene CNG za dobrih 17 odstotkov

Znižanje cene na polnilni postaji za stisnjen zemeljski plin.

Na polnilni postaji za stisnjen zemeljski plin (CNG – compressed natural gas) na Zagrebški cesti, ki je v upravljanju podjetja Energetika Maribor iz Skupine JHMB, bo 1. 4. 2024 cena CNG znižana z dosedanjih 1,6385 €/kg brez DDV oz. 1,9990 z DDV na 1,3500 €/kg brez DDV oz.1,64700 z DDV.To pomeni pocenitev tega pogonskega goriva za približno 17 %.

Cena CNG na polnilnici je v največji meri odvisna od nabavne cene vhodnega energenta, v manjšem deležu pa k njej prispevajo še stroški električne energije, vzdrževanja, upravljanja, vode, okoljskih dajatev in nenazadnje tudi dela. Energetika Maribor zemeljski plin za polnilnico CNG zaradi ugodnejših zakupov nabavlja skupaj s plinom za svojo primarno dejavnost – proizvodnjo in distribucijo toplote. Pri tem je cena zemeljskega plina v tem času, ko je podjetje že pričelo z zakupi plina za naslednje kvartale, precej nižja kot takrat, ko je izvajalo zakupe za kurilno sezono 2023/2024.

Stisnjen zemeljski plin, pri nas poznan tudi kot metan, je alternativno pogonsko gorivo. Gre za tehnološko obdelan zemeljski plin, stisnjen na 200 barov. Tako zavzame malo prostora, zato je primeren kot pogonsko gorivo za osebna, poslovna in tovorna vozila ter javni potniški promet. CNG ima večjo kalorično vrednost od bencina in dizla. Kot alternativno gorivo ima tudi čistejše izgorevanje, poleg tega pa so tovrstni motorji tišji od bencinskih in dizelskih.

Energetika Maribor upravlja polnilno postajo za CNG na Zagrebški cesti že od leta 2014, v svojem voznem parku pa ima sedaj štiri CNG-vozila.Ta so del voznih parkov tudi nekaterih drugih podjetij iz Skupine JHMB; Marprom ima trenutno 14 avtobusov s pogonom na CNG, Snaga pa razpolaga s sedmimi takšnimi vozili.

Preberite tudi