Preskoči na vsebino

Prosim posodobite vaš brskalnik!

25.02.2019

Obisk evropske komisarke za promet mag. Violete Bulc

Pogovor o ključnih izzivih in rešitvah na energetskem, podnebnem in okoljskem področju.

V petek, 22. februarja 2019 je na Javnem podjetju Energetika Maribor potekal pogovor z gospo mag. Violeto Bulc, evropsko komisarko za promet. Pogovor v organizaciji Sekcije za daljinsko ogrevanje pri Energetski zbornici Slovenije v sodelovanju z Energetiko Maribor in Regijskim svetom za energetiko pri Štajerski gospodarski zbornici je tekel o razvojnih vprašanjih trajnostne mobilnosti, usmeritvah prihodnjega razvoja na področju energetskih politik EU v smeri krepitve Energetske unije in priložnostih sedanje ter prihodnje finančne perspektive. Po uvodu komisarke je sledila predstavitev ključnih projektov, ki bodo na voljo v prihodnjem obdobju, čemur so sledila vprašanja udeležencev in predstavitev ključnih energetskih, podnebnih in okoljskih izzivov v regiji.

Pogovora s poudarki na učinkoviti rabi energije ter obnovljivih virih energije so se udeležili državni sekretar iz ministrstva za infrastrukturo, direktor Energetske zbornice Slovenije, župan Mestne občine Maribor, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, nekateri poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, člani Sekcije za daljinsko ogrevanje pri Energetski zbornici Slovenije, člani Regijskega sveta za energetsko področje pri Štajerski gospodarski zbornici, direktorji vseh pomembnih energetskih družb v regiji ter drugi ključni deležniki na tem področju.

Konstruktivna in sproščena debata je pod taktirko predsednika Sekcije za daljinsko ogrevanje pri Energetski zbornici Slovenije gospoda Ljuba Germiča tekla v smeri evidentiranja izzivov in iskanja rešitev in sodelovanja na področju energetike v Sloveniji. Pri tem je še posebej opozoril na pomembnost priprave celovitega nacionalnega energetskega podnebnega načrta, ki bo podal ključne odgovore na implementiranje zapisanih evropskih usmeritev na nacionalnem nivoju. Vsi udeleženci so v en glas poudarili pomembnost sodelovanja deležnikov tako na lokalnem, kakor tudi na nacionalnem nivoju ter na nivoju Evropske unije. Učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije predstavljajo glavna stebra energetske politike, okrog katere se načrtuje razvoj v EU.

Zelo pomembno se spreminja vloga uporabnika, kar bo v prihodnje pomembno vplivalo na sisteme distribucijskih omrežij. Pri prilagajanju podjetij na navedene spremembe bo potrebno poiskati izvirne rešitve, za kar bodo potrebna nova znanja. V tem smislu so ključni izzivi uvajanja učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije ter odvečne toplote v sistemih oskrbe z daljinsko energetiko. Gospa Bulc je v izjavi za javnost poudarila visoke ambicije Evropske unije na področju ničelne stopnje onesnaženosti do leta 2050, z jasno začrtanimi cilji do 2030 in z močnimi finančnimi mehanizmi, ki vse te cilje tudi podpirajo.

Preberite tudi