Preskoči na vsebino

Prosim posodobite vaš brskalnik!

22.12.2023

Sestanek Sekcije za daljinsko ogrevanje pri Energetski zbornici Slovenije

Na sedežu Energetike Maribor iz Skupine JHMB je 19. decembra potekal sestanek Sekcije za daljinsko ogrevanje pri Energetski zbornici Slovenije.

Predsednik sekcije je že skoraj osem let Ljubo Germič iz Energetike Maribor, podpredsednik pa Aleš Cjuha iz Energetike Ljubljana. Sekcijo sestavljajo podjetja, ki v Sloveniji proizvedejo okoli 95 % daljinske toplote.

Tokratnega srečanja so se ob večini članov sekcije udeležili še predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Agencije za energijo in Energetske zbornice Slovenije. Po uvodnem nagovoru in pozdravu direktorja Energetike Maribor Jožeta Hebarja je v skoraj triurni razpravi sekcija namenila pozornost predvsem aktualnim in prihodnjim izzivom na področju daljinskega ogrevanja, kot so:

  • predvidene spremembe na področju zakonodaje in strateških dokumentov – Podnebni zakon, Energetski zakon 2, NEPN Direktive EU o učinkoviti rabi energije in rabi obnovljivih virov energije;
  • ukrepi za naslavljanje energetske draginje na področju daljinske toplote;
  • aktivnosti Agencije za energijo na področju daljinske toplote v letu 2024, uvedba plavajočega obdobja pri regulaciji cen toplote, aktualna vprašanja pri pripravi trajnostnih načrtov in izračun kazalnikov daljinskih sistemov;
  • prijave projektov na odprte pozive za povečanje učinkovitosti in uvajanja OVE v sisteme proizvodnje daljinske toplote.

Ob zaključku smo, kljub težavnemu obdobju energetske draginje, iztekajoče se leto ocenili kot uspešno in si zaželeli vse dobro ter veliko uspehov in dosežkov v novem letu 2024.

Preberite tudi